Voor velen een vertrouwd en bekend begrip. Dat heerlijke vers gebakken broodje, belegd met kaas, salami, chorizo, wat rauwkost en een groene niet al te pittige peper. Elke dag vers met vakmanschap bereid. En dit in ongewijzigde receptuur sinds 1977 aan de Oudegracht in Utrecht.
Het was Mario Nistro die in 1977 is begonnen met het verkopen van zijn beroemde Broodje Mario. Ras-ondernemer Mario Nistro, geboren in Monte San Biagio, Italië, had destijds de mogelijkheid om een pizzakraam over te nemen. In deze kraam die tot op de dag van vandaag nog steeds elke dag wordt opgebouwd aan de gracht, verkocht Mario toen alleen pizzastukjes. Rond 1977 was er niet veel aanbod wat betreft een snelle snack of een goed belegd broodje. Hetgeen wat tegenwoordig in overdaad wordt aangeboden her en der. Mario kwam toen op het idee om broodjes te gaan verkopen. Zijn creatie, Broodje Mario.
Om de kwaliteit en versheid van het product te garanderen, is Broodje Mario een geregistreerd handelsmerk. Dit houdt in dat Broodje Mario aan de Oudegracht in Utrecht de enige plek is waar het originele Broodje Mario verkocht wordt en mag worden sinds 1977. In het verleden heeft Broodje Mario met enkele broodjeszaken in het centrum van utrecht met een soort franchiseformule gewerkt, te weten La Ciabatta aan de Mariaplaats, Broodje Mario 2 aan de Janskerkhof en tenslotte Sfizio Mario voorheen Sfizio Delicatessen aan de Oude Noord. De samenwerking met deze zaken is inmiddels al jaren gestaakt. Broodje Mario heeft dus momenteel geen samenwerkingsverbanden met andere zaken en ook geen franchise nemers meer.
In de jaren zeventig was Nederland niet erg bekend met Italiaanse broodjes. Laat staan Salami en chorizo. Vandaar het publiek moest wennen. En, een succes werd het! In het begin verkocht Mario 2 a 3 broodjes op een dag. In de loop der jaren is Broodje Mario uitgegroeid tot een begrip. Een bezoekje aan de binnenstad van Utrecht is niet compleet zonder een broodje Mario. De kracht van het succes van Broodje Mario zit hem niet alleen in de samenstelling van de ingrediënten. We hebben het hier ook over het feit dat er elke dag, sterker nog, meerdere keren per dag vers deeg wordt gedraaid. Dit samen met de versheid van het beleg, creëert een ambachtsproduct. Overal verkoopt men broodjes, maar Broodje Mario haal je alleen aan de Oudegracht in Utrecht.
Wist u dat Mario Nistro de pionier was van de terrassen aan de werf van de Oudegracht? De grachtengordels zijn onder andere gebouwd om handelswaar via boten de binnenstad in te krijgen. Aan het eind van de negentiende eeuw verloren de werven en de werfkelders hun handels- en opslagfunctie en trad een periode van verval in. Vanaf 1948 heeft de gemeente Utrecht de werven en werfmuren in eigendom verworven, waarna een proces van restauratie maar ook van uniformering aanbrak. Mario Nistro wilde naast zijn bakkerij en pizzakraam ook een Italiaans restaurant beginnen in een van de werfkelders met daarbuiten een groot terras direct aan het water. Dit was destijds niet erg logisch vanwege het verval van de grachtengordel en werfkelders. Uiteindelijk is het het Italiaanse restaurant samen met het bijhorende terras het grootste van de hele grachtengordel. En het restaurant wat Mario met succes heeft gecreëerd is nog steeds ongewijzigd in ambiance te bezoeken. Il Pozzo.